Tumori cutanate și ale țesuturilor moi subcutanate pot apărea pe orice parte a corpului sau a feței. Există numeroase tipuri de celule în piele sau țesuturile moi subcutanate care pot da naștere unor tumori benigne sau maligne, rezultând o diversitate mare de tumori - de la cele simple, precum nevii, până la cele rare.
Aceste formațiuni pot varia în formă, dimensiune și culoare și pot fi dobândite de la naștere sau apărute în cursul vieții. Ele sunt diagnosticate de obicei de către dermatologi, medici de familie. În funcție de diagnostic, sunt trimise la chirurgul plastician pentru excizie.
- Nevi pigmentari: Inițial benigne, acestea pot deveni maligne, necesitând îndepărtare.
- Keratoza seboreică: Apare mai des după 40 de ani, având aspect verucos și o culoare maronie.
- Keratoza actinică: Petice mici roșii sau maronii pe piele, mai frecvente în zonele expuse la soare, care pot deveni maligne.
- Formațiuni chistice: Chistul sebaceu, chistul trichilemal sau pilar, lipomul, neurofibromul, angiomul, xantelasma,, sunt cele mai frecvent întâlnite.
Alte tipuri de tumori benigne includ keratoacantom, tumori ale glandelor sudoripare, fibrom, histiocitofibrom, molluscum pendulum, botriomicom, tumori glomice.
- Carcinomul bazocelular: Foarte comun, apare în special la persoanele cu pielea deschisă la culoare, iar expunerea la soare este un factor de risc major. Excizia lor se face cu margine de siguranță.
- Carcinomul spinocelular sau epidermoid: Apare după 40 de ani și poate fi de forme variate. Excizia rapidă este obligatorie în anumite cazuri.
- Melanomul: Mai rar întâlnit, dar mai agresiv, necesitând excizie rapidă și uneori tratamente adjuvante în funcție de stadiu.
Procedura se desfășoară după stabilirea diagnosticului. Tumorile pielii pot fi excizate sub anestezie locală, iar în cazurile de diagnostic incert se pot face biopsii prealabile.
Pentru tumorile maligne, diagnosticul clar este esențial înainte de excizie.
Excizia completă se face cu margini de siguranță specifice fiecărui tip și stadiu tumoral, urmată de examen histopatologic pentru confirmarea diagnosticului. În cazuri mai complexe, se poate apela la abordări multidisciplinare.